Vjeruje se da su prve baklave prelivene medom pravili Asirci, da su tanke jufke uveli Grci, začine u agdu dodali Armenci, a do savršenstva je doveli Turci. A i gdje bi drugo mogla biti pretvorena u desert od najfinijih sastojaka nego u Topkapi palati?

Jedno je sigurno: gdje god bili, kada kažete “baklava” svi će Vas razumjeti.

Baklava ducan

Tokom svoje povijesti Sarajevo pamti raznolike kulturne uticaje koji su ostavili traga i na sarajevsku kuhinju i kulinarske tehnike. Recepti za tradicionalna sarajevska jela ljubomorno su se čuvali u krugu porodice i prenosili kroz generacije. Tako je bilo i u mojoj porodici, kada je moja pra pra nana Zubejda-hanuma Abadžić Harba, u to doba nadaleko poznata ašči-kaduna, počela prenositi svoja umijeća na potomke.

Nastojeći da sačuvamo tradiciju, nudimo Vam sarajevske poslastice pravljene po istom receptu kakav je nastao prije više od 200 godina.

Karakteristika tradicionalne sarajevske kuhinje je da se sva jela strpljivo spremaju, sa puno ljubavi i pažnje, i da okus proizilazi iz kvalitetnih i prirodnih sastojaka. Da bismo postigli izvrsnu kvalitetu, baklave pravimo od ručno razvijanih jufki i najkvalitetnijih sastojaka, sa velikom posvećenošću i ljubavlju.

Baklava ducan je samo nastavak kućne radinosti koja je počela još prije 12 godina. U početku smo kuhali samo za prijatelje, da bismo na njihovu incijativu počeli kuhati za sve ljubitelje izvornih sarajevskih jela. Vremenom, fokus je stavljen na pripremu tradicionalnih sarajevskih poslastica, a naročito džandar baklave. Priprema ove „baklave nad baklavama“ je duži proces koji traje najkraće dva dana, što je vjerovatno i dovelo do njenog zaborava.

Počastite se našim baklavama uz kahvu, šerbe i obogatite svakodnevnicu veličanstvenim trenucima, malim slavljima tradicionalnih okusa